Het is vandaag 16 oktober; de wereldwijde Dag van de Reanimatie. En het zal je maar overkomen: iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Naast het bellen van 112 kan het snel inzetten van een AED levens redden. Helaas beschikken nog niet alle Haagse wijken over een defribilator. Hart voor Den Haag roept vandaag dan ook op tot een fijnmaziger netwerk van AED’s in onze stad. ‘Benut supermarkten, apotheken en taxi’s.’
Een AED (automatische externe defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Iedereen mag een AED gebruiken, het apparaat geeft zelf de instructies. De Hartstichting raadt wel aan om een reanimatiecursus te volgen. “De Hartstichting stelt dat er altijd binnen 500 meter een AED te vinden moet zijn. Dat is in Den Haag bij lange na niet het geval maar daar moeten we zo snel mogelijk wel naartoe”, zeggen de raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs die erop wijzen dat de overlevingskans het grootst is als de reanimatie binnen 6 minuten start en in diezelfde tijd een AED wordt ingezet. “Om op tijd geholpen te kunnen worden, moet iedereen dus wel zo’n apparaat in de buurt hebben”, aldus de raadsleden.
Supermarkt, apotheek en taxi
De grootste partij wijst op een kaart van de Hartstichting waaruit blijkt dat nog veel plekken in Den Haag geen AED hebben. “De Keizerstraat, Belgisch Park en delen van Laak en Escamp zijn zomaar wat plekken waar geen AED te vinden is. Dat moet echt beter”, zeggen de raadsleden die willen dat het stadsbestuur actiever en creatiever meedenkt over mogelijke locaties. “Denk aan openbare plekken als supermarkten, apotheken maar wat ons betreft worden ook alle taxi’s er standaard mee uitgerust. Die rijden dag en nacht door de hele stad en zijn dus altijd wel ergens in de buurt”, aldus De Mos en Sluijs die het college vragen om in gesprek te gaan met de Hartstichting.
Buurt-AED
Hart voor Den Haag wil ook dat bewoners actiever geholpen worden bij het aanschaffen van een buurt-AED. Zij kunnen daar zelf actie op ondernemen en er via de Hartstichting een crowdfunding voor starten. De kosten: minstens 1530 euro, inclusief buitenkast en vijf jaar onderhoud. “Dat soort initiatieven moeten we volop omarmen en stimuleren door buurten actief te wijzen op de buurt-AED. Ook kan de gemeente helpen door het te faciliteren en een duit in het zakje te doen met een eerste bijdrage om de inzameling een vliegende start te geven. Den Haag moet zo snel mogelijk voorzien zijn van voldoende AED’s. Het redden van levens mag nooit belet worden door een verkeerde kruideniersmentaliteit”, besluiten De Mos en Sluijs.